Programkommissionens remiss med förslag till ett nytt partiprogram kom ut i november. Svar skulle vara inne den 14 december 2012. Nu redovisar kommissionen hur remissen tagits emot. Tolv av 26 partidistrikt har svarat på remissen. Från arbetarekommunerna har 32 svar inkommit. Se Programkommissions blogg. Tyvärr syns inte Blekinge någonstans. Hur det är med mitt lilla enskilda svar framgår inte.

Klubba

Varför skulle vi svarat?

I den politiska vardagen är kanske partiprogrammet inte så påträngande. För ledamoten i Omsorgsnämnden är kanske den pågående diskussionen om de psykiskt funktionshindrades fritidsproblem något mer påtagligt. Där kan man dessutom påverka direkt.

De som inte hindras av politiska uppdrag är inte så många i den politiska omvärld jag bevittnar. Den allmänna mötesverksamheten i de politiska föreningarna präglas inte av brusande aktivitet och entusiasm.

Det saknas tyvärr en länk mellan de stora och viktiga frågor som programkommis-sionen sorterar i sitt förslag och den verklighet som ett tynande föreningsliv har att tampas med. Den länken borde definieras och rustas upp för att ge partiet mera liv ända ut i de minsta delarna.

Vi borde ha svarat av tre skäl. För det första för att påverka vårt framtida program. För det andra därför att själva arbetet med att svara tvingar oss till klarhet och per-sonliga ståndpunkter i det stora politiska drama vi egentligen har. Vår värld står inför ett utmanande klimathot och genomgår en globalisering som påverkar varje dag i vårt vardagsliv. Därtill kommer alla de andra politiska frågorna.

För det tredje borde vi ha svarat för att kunna komma igen i den slutliga debatten om partiprogrammets utformning. Den som inte deltagit i den förberedande remissen får naturligtvis svårt att hävda sina synpunkter i efterhand.

Så är läget – tyvärr.